You are currently viewing Брнабић: У Србији нема проблема са лажним тестовима

Брнабић: У Србији нема проблема са лажним тестовима

БЕОГРАД, 23.јула (Тањуг) – Премијерка Ана Брнабић истакла је данас да у Србији, колико зна, нема проблема са лажним ПЦР тестовима, и додала да је лако испратити тестове јер их раде само референтне лабораторије.

Брнабић је, на конференцији за штампу, упитана, пошто наводно постоје приче о фалсификованим тестовима, како један аустријски полицајац може бити сигуран да је добио на увид праву потврду о тестирању,рекла да је лако испратити сваки тест, јер се види ко је тестирао и то може и проверити.

Она је критиковала што сваки дан постоје неке вести из разних медија које немају баш везе са истином.

„Молила бих да покажете гге је био такавл ажни тес. У Србији има само 5 одосно 6 државних лабораторија које се баве тестирањем. Опрезни смо због тога са приватним лабораторијама и приватним сектором, али и зато што се ради о високоризичном обрадом ПЦР тестова“, објаснила је Брнабић.

У Србији, према његовим речима, може се лако проверити да ли је неко тестиран и какав је резултат.

„Ако сама та особа жели да дозволи приступ подацима постоји и електронска могућност увида у тест. То не може да се фалсификује“, нагласила је она.

Министар здравља Златибор Лончар додао је да је основна чињеница да тест не лечи.

„Ми се налазимо у фази када на основу свих параметара утврђујете да ли је неко позитиван или не. Тако и лечите.

Има пацијената који су негативни али имају све симптоме као да су позитивни и крвну слику, скенер и сатурацију“, додао је он.

Лоначар је рекао да се дошло у ситуацију да је неко смислио тест на 48 или 72 сата.

„Да ли знате пример да је неко отишао да се тестира и да се после тога, ни са ким није видео, нигде није био, да је себе изоловао, чекао да дође тест, обукао скафандер, отишао узео тај тест и ишао на границу. Да ли мислите да је то реално ?“, упитао је Лончар.