You are currently viewing Гранична санитарна инспекција непрекидно контролише аеродроме Никола Тесла и Константин Велики

Гранична санитарна инспекција непрекидно контролише аеродроме Никола Тесла и Константин Велики

Гранична санитарна инспекција уз помоћ термовизијских камера непрестано надледа аеродром Никола Тесла. До сада ниу примећени путници за које би се могло посумњати да су инфицирани вирусом ЦОВИД-19. 

“Од почетка појаве ризика од акутногреспираторног оболења изазваног новим коронавирусом Министарство здравља Републике Србије је реаговало одмах, тако што су на граничним прелазима аеродрома Београд, као и на аеродрому Ниш, инсталиране термовизијске камере које треба да идентификују путнике са повишеном телесном температуром. Поред инсталирања ових камера, Министарство здравља је предузело и низ других мера у складу са међународним здравственим правилником, као и у складу са законом о заштити становништва од заразних болести и у том смислу, спроводе се мере контроле путника које подразумевају уручивање одговарајућих здравствених упозорења, затим доношење решења о здравственом надзору када се стекну услови у складу са стандардном процедуром/алгоритмом, којег је израдио Институт за јавно здравље Србије “Др. Милан Јовановић Батут” заједно са Министарством здравља Републике Србије. Последња, истовремено и најстрожа мера која се може предузети према путницима у межународном саобраћају јесте мера карантина, или изолације ради лечења- такође у складу са законом о заштити становништва од заразних болести.

Наши грађани, као и други путници који долазе из земаља у којима постоји активно жариште епидемије дужи су да се на граничном прелазу јаве граничној служби и граничној санитарној инспекцији и да пријаве свој долазак из угрожених подручја. Сарадња са граничним службама је изузетно важна због преузимања адекватних мера и то је у сваком случају у интересу сваког појединца, сваког путника, нјихових породицаи њиховог окружења.

У почетку су те мере биле оријентисане на путнике који долазе из пкрајина Вухан у Хувеји, али су због појаве епидемија у нама географски блиским земљама попут Италије те мере проширене на већи број путника. 

Министарство здравља у сваком случају предузима мере прилагожавања алгоритма сагласно ситуацији. До сада није било случајева болести међу путницима који су долазили, али је више стотина путника стављено под здравствени надзор, а неки од њих и у карантин и у том смислу су испоштоване све процедуре које се примењују у овој врсти конроле путника”, изјавио је Раша Миланов, инспектор из Одсека за санитарни надзор за територију Београда.