Да није уведено ванредно стање имали бисмо велике проблеме

Да није уведено ванредно стање имали бисмо велике проблеме

БЕОГРАД, 8. априла (Тањуг) – Да није уведено ванредно стање сада бисмо имали огромне проблеме, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Он је рекао да не може да каже докле ће трајати мере и забране, пошто то зависи од бројева о зараженима и преминулим од корона вируса и да ће се тек видети сада бројеви због контаката претходног викенда, пошто инкубација траје у просеку седам дана.

“Имамо огроман број новотестираних са благим симптомима, у Београуд смо јуче имали 205 тестираних у ковид амбулантама пошто до јуче број тестираних у њима није био троцифрен”.

Кон каже да ће максимум епидемије у Србији трајати највише још две недеље односно да мора да прође шеста недеља, коју морамо да прођемо и да ће се онда видети.

“Најважније је било на самом почетку, када смо дошли са предлогом за прогалшење епдиемије од посебног значаја, а добили и више од тога и да није уведено ванрендо стање били би у великим пробмеима, пошто не би могли многе ствари да урадимо, на пример, прерасподелу кадра”, истиче Кон.

Додаје да се све мере своде на крају на смањење блиских контаката.

Заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да иако су подаци у вези са вирусом корона обећавајући, наш земља још није близу укидања мера.

“Сад морамо да запнемо и покажемо колико смо сложни, јединствени и јаки”, рекла је Кисић.

Према њеним речима, мере које су спроведене дале су резултате, а пре свега да су сачувани животи старијих суграђана.

Истиче да би враћање у нормалне животне токове група људи које су биле у самоизолацији мора да буде постепено и да оно буде у условима када јача колективни имунитет, а вирус слаби.