You are currently viewing Директор СЗО: Србија лидер у борби против covid-19

Директор СЗО: Србија лидер у борби против covid-19

БЕОГРАД, 19. априла (Танјуг) – Министар здравља Златибор Лончар састао се данас са директором Светске здравствене организације (СЗО) за Европу Хансом Клугеом, са којим је разговарао о томе шта је Србија урадила на плану борбе против вируса короне током протеклих годину дана.

Клуге је после састанка, током заједничких изјава за медије, похвалио Министарство здравља, Владу Србије и цело руководство наше земље за све предузете мере за суочавање са корона вирусом.

У том смислу, казао је да су врло брзо изграђене две нове болнице специјално за ковид пацијенте, да се гради и трећа и истакао да је захваљујући томе у Србији одржана релативно ниска стопа смртности.

Клуге је истакао да је Влада врло брзо мобилисала бројне људске ресурсе и распоредила их током пандемије и захвалио се здравстсвеним и социјалним радницима на храбрости коју су показали.

Истакао је да је од почетка Србија схватила вакцину као нешто што спашава животе људи, а не као геополитичко питање, и на томе је честитао нашој земљи и онима који су такве одлуке донели.

Функционер СЗО је рекао да се радује што ће имати прилику да посматра процес рада на једном пункту за вакцинацију.

“Од самог почетка пандемије спас је у солидарности и на нивоу земље, али и на ширем нивоу. Никога не смемо запоставити”, казао је Клуге и изразио захвалност Лончару што је наша земља донирала вакцине земљама у окружењу.

Клуге каже и да СЗО интензивно сарађује са кинеским и руским властима на одобрењу њихових вакцина на европском нивоу.

“Да бисмо изашли из пандемије морамо што пре завршити процес вакцинације, повећати процес производње вакцина, али и појачати солидарност”, истакао је Клуге и изразио у исто време забринутост због тога што се у европској регији шире нови сојеви.

Истиче да вакцине делују и на те нове сојеве вируса, али да је потребно убрзати вакцинацију.

“Вакцине спашавају животе, али биће потребно времена да се сви у нашим заједницама вакцинишу“, казао је Клуге и уз разумевање људи да су уморни од ограничења и рестрикција, позвао све који славе предстојећи Бајрам и Васкр да то прославе на безбедан начин.

Захвалио се Лончару што је пристао да буде поковитељ Плана за здравље за Западни Балкан и навео да је као регионални директор поставио наш регион као свој приоритет.

У том смислу, Клуге се нада да ће, ако ковид-19 то дозволи, крајем године у Београду бити у могућности да организују састанак министара из региона на којем би био договрен план до 2030.

Министар Лончар је казао да су на састанку разговарали и о плану развоја до 2030. године и навео да су многе ствари које су већ требали да ураде морали да одложе због пандемије вируса корона.

Лончар је истакао да су се сагласили да је тренутно приоритет број један имунизација.

“Србија се обавезала да ће све своје ресурсе ставити на располагање СЗО и помоћи да се то уради у целој Европи”, казао је Лончар и додао да ће дати допринос када је реч о менталном здрављу нарушеном због дужине трајања пандемије и у помоћи људима који се суочавају са тим.

“Договорили смо се за три фазе које ћемо радити у најскорије време, у јуну месецу ћемо у Атини се договорити шта и како ћемо радити под покровитељством СЗО”, казао је Лончар.

Према његовим речима, данас је разговарано о томе шта ће се радити када прође корона вирус како би се вратили у нормалне токове, као и шта су ствари у које се мора улагати како би надокнадили све што је изгубљено.

Лончар је од Клугеа добио и одговоре на питања докле се стигло са регистрацијом кинеске вакцине и казао је да је на састанку речено да ће бити ускоро, али и да се упоредо ради и на Спутњик Ве вакцини која је у предмету гледања и налаза СЗО.

Сложили смо се да за те вакцине нема разлога да гледамо на политику, већ да радимо како је радила Србија до сада, односно да је интерес пре свега здравље и зивоти грађана, рекао је министар.

Лончар је казао да су разговарали о ставу СЗО о ковид пасошима и навео да та организација није за ковид пасоше, већ препоруцују ковид сертификате и то најбоље дигталне, где ће бити преглед да ли је неко вакцинисан и у ком статусу, али не да би се правиле препреке, већ због анализе.

Најавио је да ће сутра са Клугеом на Торлаку обићи складиште вакцина које је финансирала СЗО.

Лончар је за Клугеа рекао и да се ради о доказаном пријатељу Србије, који је за Министарство здравља наше земље доступан 24 часа свакога дана, посебно од када се налазимо у пандемији вируса корона.