You are currently viewing Ивануша: У Србији се смирује епидемиолошка ситуација

Ивануша: У Србији се смирује епидемиолошка ситуација

БЕОГРАД, 3. септембра (Тањуг) – У Србији се смирује епидемиолошка ситауција, оценио је данас директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша, који каже да је у нашој земљи током борбе против корона вируса много тога урађено добро.

Директор Канцеларије СЗО у Србији је рекао за РТС да је, када је реч о ситуацији са корона вирусом у Европи, најбоље погледати колико има новооболелих на 100.000 становника у последњих 14 дана.

“Ситуација је тренутно најозбиљнија у Израелу, Молдавији и Шпанији, а ако погледамо мало шире, онда у ту групу улазе и земље из комшилука – Црна Гора, Босна и Херцеговина, Хрватска, Румунија и Северна Македонија, а међу њима је и Француска”, рекао је Ивануша.

Истакао је да се епидемиолошка ситуација у Србији смирује.

“У Србији је сада релативно мирно раздобље, смирује се ситуација, али још увек остаје озбиљно, наравно”, нагласио је Ивануша.

Подсетио је на превентивне мере – физичка дистанца, коришћење маски, хигијена руку и респираторна хигијена, а истакао је да је потребно и да се оболели пронађу, изолују и лече, као и да се контакти ставе у карантин.

“То су лицне мере и здравствене мере, а онда су и опште мере спрецавања масовних окупљања. Видели смо у Хрватској. Жаришта су била у Далмацији, где су млади људи излазили на забаве”, истакао је директор Канцеларије СЗО у Србији.

Говореци о борби против коронавируса у Србији, Маријан Ивануша је оценио да је много одредених ствари било јако добро.

“Рецимо, здравствени систем је јако брзо пребацен из нормалног рада на ковид рад и сви су ковид болесници имали приступ лецењу. Пребацени су у болнице где је било места. Видели смо у време тог другог пика, мере су биле пооштрене, брзо се реаговало и тиме је епидемија стављена под контролу”, казао је Ивануша.

Навео је да се у свету развија преко 200 вакцина, а да се преко 25 вакцина налази на клиницким испитивањима на људима, док је више од пет цепива у последњој фази клиницких испитивања.

“Развијају се у разлицитим земљама. Ми треба да знамо да рецимо Кина, Индија, Русија имају изузетно добру традицију производње и развоја врхунских вакцина. Ми се надамо да це више вакцина бити на располагању што пре”, истакао је Ивануша.

Додао је да СЗО није проверавала руску вакцину, пошто то није мандат те организације и нагласио да вакцине одобравају националне регулаторне агенције.

Маријан Ивануша је рекао да је Светска здравствена организација иницирала глобалну иницијативу “Ковакс”.

“Путем те иницијативе ми желимо обезбедити две милијарде доза вакцине које би се поделиле равноправно у разлиците земље, да не купе најбогатије земље све вакцине, а да их за остале неце бити”, казао је Ивануша.

Истакао је да је 150 земаља вец изразило интересовање да уцествује у иницијативи, а меду њима је и Србија, али и Јапан и ЕУ. Додао је да це, за све вакцине које буду укљуцене у тај програм, СЗО проверити да ли су прихватљиве.

Када је рец о повратку деце у школе, Ивануша је рекао да је знатно лакше да деца уце у школи, него путем телевизије и интернета.

“Цовек је друштвено бице. Нама је за нормалан развој и функционирање потребан социјални контакт, нароцито деци. То могу да добију у школи, наравно уз мере предострожности. Физицка дистанца да, али не социјална дистанца. Уз физицку дистанцу, хигијену руку, респираторну хигијену, драго ми је што су деца поново у школама”, навео је Ивануша.

Србија це председавати предстојецој конференцији о имунизацији, а Ивануша је навео да је идеја о таквом састанку запоцела пре него што се ковид појавио.

“Наш директор за Европу др Ханс Клуге говорио је са министром Лонцаром и предложио да се први састанак те јако битне групе на високом нивоу, која це расправљати о имунизацији у Европи до 2030. године, буде у Србији”, истакао је Ивануша.

Како је рекао, Србија има велико искуство у имунизацији, а у последње време је одлицно реаговала на епидемију малих богиња.