You are currently viewing Информације о корона вирусу COVID-19, 04.03.2020 у 18 часова

Информације о корона вирусу COVID-19, 04.03.2020 у 18 часова

У Републици Србији нису регистровани случајеви оболевања од COVID-19.

До 18 часова, 04.03.2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 50 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја (боравак на подручју интензивне трансмисије вируса и присуство симптома инфекције дисајних путева). Узорци свих тестираних особа били су негативни на нови корона вирус.

Од последњег извештаја до 18 часова, 04.03.2020. године није било узорака тестираних на нови корона вирус.

Од 24. фебруара 2020. године у Републици Србији се примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника.

Подручјем интензивне трансмисије вируса се сматрају државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије. У овом тренутку подручјима интензивне трансмисије вируса SARS-CoV-2 сматрају се: НР Кина (нарочито град Вухан у провинцији Хубеј), Република Кореја (Јужна Кореја), Сингапур, Јапан, Иран и Италија (посебно северна Италија). Такође, подручјем интензивне трансмисије вируса се сматра и крузер “Диамон Принцесс” који је укотвљен у луци Јокохама у Јапану.

Путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, молимо да се јаве телефоном на број 064 8945 235 који је отворило Министарство здравља.

• Нови корона вирус (COVID-19) – актуелна епидемиолошка ситуација у свету

У свету je до 04. марта 2020. године пријављенo укупно 93.076 оболелих од инфекције изазване новим коронавирусом (COVID-19), укључујући 3202 смртна исхода. У Европи је регистровано 3368 потврђених случајева инфекције новим коронавирусом и то у: Италији (2502), Француској (212), Немачкој (196), Шпанији (151), Уједињеном Краљевству (51), Швајцарској (37), Норвешкој (33), Холандији (28), Аустрији (24), Шведској (24), Исланду (16), Белгији (13), Сан Марину (10),  Хрватској (9), Данској (8), Финској (7), Грчкој (7), Чешкој Републици (5), Белорусији (4), Португалији (4), Румунији (4), Русији (4), Азербејџану (3), Грузији (3), Естонији (2), Ирској (2), Андори (1), Јерменији (1), Летонији (1), Литванији (1), Луксембургу (1), Монаку (1), Северној Македонији (1), Пољској (1) и Украјини (1). Случајеви COVID-19 су регистровани у укупно 77 земаља и на једном броду укотвљеном у луци Јокохама у Јапану.

Слика 1. Географска дистрибуција потврђених случајева инфекције новим коронавирусом у свету

Препоруке

Грађанима Републике Србије се саветује да одложе планирана путовања у сва подручја у којима се региструје интензивна трансмисија вирусаSARS-CoV-2 због могућег ризика од заражавања новим корона вирусом.
Уколико путују у подручја интензивне трансмисије, препоручује се придржавање следећих мера:
• избегавање контакта са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);
• избегавање масовних окупљања и боравка у простору где се налази велики број особа;
• појачана и честа хигијена руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју;
• може се препоручити ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања (аеродроми, железничке и аутобуске станице, градски и међуградски превоз и сл);
• придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање (респираторна хигијена – одржавање одстојања од других особа, покривање уста и носа приликом кашљања или кијања папирним марамицама или рукавом у прегибу лакта, често прање руку);
• избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама.
Грађанима Републике Србије и другим путницима који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса и других подручја у којима су могли бити изложени инфекцији новим корона вирусом саветујемо да се држе упутстава која су садржана у Здравственом упозорењу (на српском и енглеском, као и на кинеском језику).

На основу до сада расположивих информација о болести, Светска здравствена организација не препоручује ограничења у међународном саобраћају путника и роба.

У Републици Србији се спроводе мере у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести које укључују дистрибуцију здравствених упозорења путницима који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса и, према индикацијама, здравствени надзор и изолацију оболелих и здравствени надзор над контактима или карантин за здраве контакте према дефинисаним индикацијама.
Особе које су боравиле у подручјима интензивне трансмисије вируса потребно је да се по повратку у Републику Србију придржавају следећих препорука:
– у наредних 14 дана смањити контакте са другим особама у домаћинству, на радном месту или на јавним местима,
– ако се појаве симптоми инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставити маску преко уста и носа, појачати хигијену руку (прање топлом водом и сапуном), избегавати контакте са другим особама, користити марамицу приликом кијања или кашљања и позвати телефоном епидемиолога института или завода за јавно здравље надлежног за подручје боравка. Епидемиолог ће дати упутства о даљем поступку.

Процена ризика

С обзиром на појаву интензивне локалне трамисије инфекције у више земаља, поред Кине, као и на то да се јављају кластери оболелих код којих није могуће утврдити начине заражавања (ланце трансмисије), односно везу са импортованим случајевима, као и на могућност да су преносиоци вируса особе без симптома или са благим клиничким обликом болести које их не приморава на обраћање лекару, без обзира на примењене мере спречавања уношења, раног откривања, дијагностике и лечења оболелих, расте ризик од импортовања инфекције узроковане новим корона вирусом у Републику Србију и може се оценити као умерен.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у сарадњи са Министарством здравља и надлежним здравственим установама прати епидемиолошку ситуацију болести изазване новим корона вирусом у Републици Србији и свету и сходно новим сазнањима и препорукама Светске здравствене организације издаваће обавештења за јавност и упутства за поступање здравственим установама и другим надлежним органима и институцијама.