You are currently viewing Информације о корона вирусу COVID-19, 18.03.2020 у 8 часова

Информације о корона вирусу COVID-19, 18.03.2020 у 8 часова

У Републици Србији је до 8 часова 18. марта 2020. године регистровано укупно 83 потврђенa случаја COVID 19.

Од последњег извештаја до 8 часова, 18. марта 2020. године тестирани су узорци 47 особа од којих je 11  позитивних и 36 негативних на нови корона вирус.

У кућној изолацији налазе се четири особе са лакшом клиничком сликом, док је седам особа задржано на болничком лечењу, без компликација, стабилног општег стања. 

До 8 часова 18. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирана је укупно 421 особа која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја. 

  • Препоруке

 Грађанима Републике Србије се саветује да одложе планирана путовања у сва подручја у којима се региструје интензивна трансмисија вируса SARS-CoV-2 због могућег ризика од заражавања новим коронавирусом.

 Уколико путују у подручја интензивне трансмисије, препоручује се придржавање следећих мера:

•    избегавање контакта са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);

•    избегавање масовних окупљања и боравка у простору где се налази велики број особа;

•    појачана и честа хигијена руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди) или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженомподручју;

•    може се препоручити ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања (аеродроми, железничке и аутобуске станице, градски и међуградски превоз и сл.);

•    придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање (респираторна хигијена – одржавање одстојања од других особа, покривање уста и носа приликом кашљања или кијања папирним марамицама или рукавом у прегибу лакта, често прање руку);

•    избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама.

 Грађанима Републике Србије и другим путницима који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса и других подручја у којима су могли бити изложени инфекцији новим корона вирусом саветујемо да се држе упутстава која су садржана у Здравственом упозорењу (на српском и енглеском, као и на кинеском језику).

 

На основу до сада расположивих информација о болести, Светска здравствена организација не препоручује ограничења у међународном саобраћају путника и роба.

 

  • Процена ризика

С обзиром да је у Републици Србији потврђен први случај COVID 19, ризик за локалну трансмисију вируса  може се оценити као висок.

 

Институт зајавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у  сарадњи са Министарством  здравља и надлежним здравственим установама прати епидемиолошку ситуацију болести изазване новим коронавирусом у Републици Србији и свету и сходно новим сазнањима и препорукама Светске здравствене организације издаваће обавештења за јавност и упутства за поступање здравственим установама и другим надлежним органима и институцијама.