You are currently viewing Италијански лекари: Здравствени систем Србије одлично реаговао на епидемију корона вируса

Италијански лекари: Здравствени систем Србије одлично реаговао на епидемију корона вируса

Вођа групе италијанских лекара која борави у Србији, хирург Јакопо Палавичини, оценио је данас да се Србија у борби против корона вируса може похвалити добром организацијом и максималним коришћењем ресурса који, како је додао, у неким случајевима превазилазе искуства у Италији.

“Здравственим радницима у Србији смо пренели наше драгоцено искуство с механичком вентилацијом – асистираним дисањем, као и технике извођења ултразвука плућа на посебно тешким пацијентима, а ми смо могли да научимо и видимо добру праксу и врло добру организацију и оптимално коришћење ресурса, који су у неким случајевима далеко превазилазили искуства у Италији”, рекао је Палавичини за Тањуг.

Према речима хирурга Универзитетске болнице у Торину, модел организације ресурса у Србији примењен је на најбољи могући начин.

“Сви људи који раде у здравственим установама које смо посетили одлично раде, организовано, болнице су добро опремљне”, рекао је Палавичини и апеловао на грађане да се и они понашају на одговоран начин како би помогли свим тим стручњацима да се лакше изађе из сложене ситуације.

Истакао је да је целокупно особље у Србији, а поред Београда били су и у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, не само срдачно већ и отворено за дијалог и размену идеја и искустава.

“Успоставили смо тесне везе”, навео је Палавичини.

Упитан да ли мисли да је најгоре прошло, рекао је да није епидемиолог да то може да коментарише, али да би свако желео да зна и да предвиди будућност.

“Надамо се да је најгоре иза нас, колеге су нам рекле да у Београду већ има мање пацијената, више слободних кревета, посебно на интезивној нези… Нико нема одговор на то питање, мислим да је могуће да је најгоре прошло”, рекао је Палавичини који је први пут у Србији.

Тим поводом каже да је био импресиониран људима, и да му се свидело оно што је видео.

“Волим људе у Србији, љубазност коју смо доживели била је невероватна, ван свих наших очекивања”, рекао је Палавичини, шеф тима у коме су и два анестезиолога, лекар ургентне медицине, инфектолог, хирург и медицинска сестра, представник особља за критичне случајеве.

Они су, како је додао, из најразличтијих делова Италије, Рима, Барија …

Италијански тим ће у Србији боравити до недеље, дошли су 2. августа специјаним летом, а боравили су у КЦ у Беграду, на Клиници за инфективне и тропске болести, у КБЦ Земун, Бежанијска коса, али и у болницма у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

“Посетили смо болнице, и нове и старе, и оне где је реконструкција у току али без обзира на те разлике, видели смо савршену организацију и врло добро структруру. Све је било перфектно организовано и сви тимови су били спреми да се боре и изборе са овим великим изазовом”, рекао је Палавичини.

Додао је да је цео тим на чијем је челу управо завршио разговор са министром здравља Златобором Лончарем о наставку сарадње, не само могућности већ и о великој заинтересованости да се сарадња прошири и продуби.

Било би велико задовољство да и српски стручњаци дођу у Италију, рекао је он и додао да је Влада Италије покренула исти пројекат у Азебејџану и Албанији.

“Наш тим дошао је у Србију како би пружио помоц и обуку на основу искуства током петомесечне борбе с вирусом. Размена мишљења и најбоље праксе са лекарима и медицинским особљем у Србији моћи це да помогне у борби против епидемије”, рекао је Палавичини.

Тим чине и лекари Агостино Роазио, Андреа Маријано, Андреа Ронкарати и Вито Прокачи и сестра Аличе Полано.