You are currently viewing Кон: Мере се поштују 60 одсто, потребно 95 одсто

Кон: Мере се поштују 60 одсто, потребно 95 одсто

БЕОГРАД, 27. новембра (Танјуг) – Да 95 одсто грађана носи маске, ништа друго нам не би требало, могли бисмо да радимо и да са маскама сачекамо вакцину, изјавио је епидемиолог Предраг Кон и додао да се мере сада поштују на нивоу од 60 одсто.

Упитан какве су прогнозе у наредне две недеље и какав је потенцијал ширења вируса због “Црног петка”, Кон је казао да када говори о потенцијалу ту улази у подручје спекулација.

“Онда је ту најпаметније рећи не знам и завршити”, рекао је Кон.

Он је додао да се тек сада откривају правилности ширења вируса, док рецимо код других инфекција, нарочито код грипа постоје јасне правилности.

“Ми смо сада у деветој недељи од почетка трећег таласа и за очекивати је било, по природном току, уз учешће превентивних мера, да дође до заравњења и опадања, али се то код нас још увек није догодило”, рекао је Кон на конференцији Кризног штаба.

Београд се, према његовим речима, одржава између 1.850 и 2.200 новозаражених на дневном нивоу, али тај број је и даље висок.

За разлику од Београда који се јесте “заравнио” у другим местима долази до раста броја заражених и јасно је да се, каже, све прелива из Београда у мања места, а ту се посебно издвајају Нови Сад, Крагујевац и Панчево.

Кон очекује да ће донете мере почети да делују током наредне недеље.

Подсетио је да је медицински део Кризног штаба тражио ошртије мере, јер су сматрали да су биле адекватније ситуацији.