You are currently viewing Кон: Јасно се види ефикасност мера

Кон: Јасно се види ефикасност мера

БЕОГРАД, 27.марта (Тањуг) – Досадашњи ток кретања говори да итекако имамо епидемију под контролом, оценили су данас епидемиолози Предраг Кон и Дарија Кисић-Тепавчевић.

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић-Тепавчевић рекла је да је урађен добар посао, али и упозорила да је, на основу свих истраживања кривуља других земаља, у наредне две недеље за очекивање да порасте број оболелих.

„Иако је мала шанса да се то не деси у нашој популацији, досадашњи ток кретања говори да и текако имамо епидемију под контролом“, указала је она.

Она је упозорила да се ситуација мења из сата у сат, и да врло лако може да се отме контроли.

Поручила је грађанима да је неопходна гвоздена воља да преузмено пуну одговорност да и да будемо пример да не мора да дође до таквих скокова како стручна литература показује.

„Итекако видимо да су ефекти свих мера које смо предузели дали ефекте. Ово јесу охрабрујући пдоаци, мада се ситуација мења из сата у сат“, нагласила је она.

Кључ у нашем понашању и активностима, рекла је и додала да је право време да покажемо одлучност и одговорност према целој нашој популацији.

Епидемиолог Предраг Кон казао је да имамо тренутно ситуацију која је задовољавајућа у незадовољавајућем стању.

„Улазиму четврту недељу, 22 дан, и ако се поредимо са ситуацијом у Италији у том периоду, имамо око 10 пута мањи интензитет активности вируса, и преношења. Добили смо више од недељу дана ако се поредимо са Италијом“, указао је он.

Кон је рекао да још имамо нижи интензитет активности, троструко нижи него што је био максимум у Италији, који нисмо достигли.

„Свеукупно се налазимо и ситуацији када су пред нама две недеље које очекујемо као најтеже до сада, а за трећу која иде, до сада можемо очекивати даљи пораст и не можемо ништа тачно знати. Наредне две недеље сигурно ће доћи до пораста. Било би пријатно изненађење и мало вероватно да се то не деси“, објаснио је он.

Кон је казао да улазимо у период када је потребна гвоздена дисциплина.

Навео је да се бар у Београду види по узрасту и старости оболелих да су предузете мере показале ефиктивност у узрасту преко 65 година.

Са трећом ендлејом у свим узрастима осим једног, узраст од 50 до 55 година, долази до смањења обољења.

„Јасно се види ефективност мера. Сада када се очекује по природном току највећи интензитет вируса очекујемо да видимо највише ефикасност мера које се спроводе“, нагласио је Кон.