Лончар: Држава ће обезбедити вакцину, када се она појави

Лончар: Држава ће обезбедити вакцину, када се она појави

БЕОГРАД, 20. јула (Тањуг) – Министар здравља поручио је да ће држава обезбедити вакцину, када се буде појавила, како би била доступна свим грађанима.

Лончар је на питање која група грађана Србије ће имати приоритет за примање вакцину за вирус Цовид-19, када се она била појавила, Лончар је нагласио да још нема вакцине која је регистрована за употребу, односно да је прошла све тестове и студије, те да је цео свет у једној врсти, како је казао, борбе како би се извршила провера вакцине и учинила доступна грађанима.

“Битна је безбедност и ефикасност, струка је та која одређује да ли ће нека вакцина бити обавезна или не у зависности од тога каква ће она бити”, рекао је Лончар и нагласио да ће се вакцина сигурно препоручивати високо ризичним групма – здраственим радницима, грађанима које су у сталној комуникацији са другима, хроничним болесницима.

Истакао је да ће држава обезбедити количине како би вакцина била доступна свима

“Постоји Институт за јавно здравље Батут и он сабира сва мишљења лекара свих специјалности у зависности од тема о којој се ради. На основу њиховог мишљења ће бити донета мишљења о примени вакцине”, каже Лончар и додаје да је доношење те одлуке доносе регулисано законом и уставом.

На питање која је препорука струке када је реч о боравку грађана Србије у хотелима и коришћењу спа центара и базена, Лончар каже да је приоритет безбедност односно да се испоштују све мере.

Директорка Батут Верица Јовановић је на исто питање рекла да су сва правила, када је у питању превенција, већ препоручена и доступна преко хотелијерских удружена,а како каже битан је одговарајући простор који стоји на располагању једном човеку, хигијена воде, ваздуха.

Стручњаци који су задужени за контролу квалитета воде, простора, ваздуха донели су препоруке које су доступне и које се примењују у раду хотела”, закључила је Јовановић.