You are currently viewing Лончар: Медицинари раде и без дана одмора

Лончар: Медицинари раде и без дана одмора

КРАГУЈЕВАЦ, 13. августа (Тањуг) – У Крагујевцу је данас одржан пријем за здравствене раднике из тог града, Новог Пазара, Краљева и Чачка којима је министар здравља Златибор Лончар захвалио на свему што чине у борби против епидемије корона вируса и навео да у Србији тренутно има око 8. 000 активних случајева, од којих је око 2. 000 на болничком лечењу, а међу њима је тренутно 364 заражена здравствена радника од којих је 28 хоспиталитзовано.

То је, додао је, мање него почетком прошле недеље када је више од 600 здравствених радника било позитивно и много више њих било на болничком лечењу.

Истакао је да су здравствени радници наши јунаци и да се основу ових података може видети колико они раде.

“Неки од њих раде без дана одмора. Поједини су покушали да раде у тој опреми у којој они раде сваки дан, али нису издржали ни два, три сата и то не да лече, него да раде неке друге послове. После два, три сата су падали у несвест, није им било добро и слично”, рекао је Лончар.

Анестезиолог Катарина Павловић из Клиничког центра Крагујевац рекла је да су радили и да ће наставити да раде вредно и предани, са пуно емпатије и наде.

Она је позвала све да буду одговорни и поштују уведене мере јер је, како је истакла, много лакше превенирати, него лечити.

Медицинска сестра у Општој болници у Чачку Ивана Логвинов каже да су се трудили да пацијентима укажу максималну здравствену негу.

“Дали смо све од себе да пацијенти оздраве. Било је свега – суза, страха, радости, солидарности…Уморни смо и исцрпљени, али даћемо све од себе да будемо истрајни до краја”, рекла је она.

Инфектолог из Краљева Зорица Костић је рекла да је једно време била на испомоћи колегама с Инфективне клинике у Београду, као и у Новом Пазару.

По повратку из Новог Пазара су, додала је, формирали ковид болницу у Краљеву.

“Од почетка марта смо имали позитивне пацијенте и инфективно одељење је активно учествовало у збрињавању и лечењу таквих пацијената, наравно уз помоћ терцијарних здравствених установа, а сада смо били принуђени због масовности обололелих и великог броја средње тешких и врло тешких пацијената формирамо нашу интензивну јединицу и направимо ковид болницу у Краљеву”, рекла је Костић.

Максимално смо се трудили каже, и сматра да су грађанима Краљева успели да пруже адекватну помоћ.

Главна сестра пнеумофизиолошког одељења Опште болнице Нови Пазар Снежана Јеремић је, у име свих својих колега, захвалила свим здравственим радницима који су дошли из других градова у Нови Пазар да им помогну када је било најтеже.

“У једном тренутку у болници у Новом Пазару било је више од 390 болесника. Хвала свима, хвала држави, председнику Алекдандру Вучићу и Министарству здравља што су обезбедили сва потребна средства за наш рад и лечење болесника, а хвала и свим донаторима”, рекла је Јеремић.