You are currently viewing Лончар: Очекујем противљење вакцини, али и праву одлуку грађана

Лончар: Очекујем противљење вакцини, али и праву одлуку грађана

БЕОГРАД, 23. јула (Тањуг) – Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да очекује кампању и против нове вакцине када буде пронађена, али да верује да су грађани све зрелији и да ће на основу правих информација одлучити шта је добро за њих и њјихово здравље да би се заштитли од корона вируса.

“Надам се да су наши људи све зрелији и да имају све више информација, да знају да се терорије противника вакцине не заснивању на чињенциама, да је то бука и кампања која се води због фармацеутских чињеница. Свако ће моћи да процени шта је добро за његово здравље, здравље његове деце, родитеља, хроничне болеснике и остале када је реч о испитаној, званичној и одобреној вакцини”, рекао је министар.

Према његовим речима, тај лоби је врста фармацеутског надметања.

“Да они не желе добро ни својој деци ни себи ни гарањанима Србије, научно је доказано”, рекао је министар.

Лончар је подсетио на епидемију малих богиња, да је држава предузела озбљне мера када је било противљења вакцинацији, да су родитељи морали да имају потврду када су желели да децу упишу у вртиће.

“Та мера је дала резултат и дошли смо до тога да је преко 95 одсто вакцинисаних, а када је повећан обим вакцинације, смањен је број оболелих, односно више их није било”, рекао је Лончар и подсетио да је медицина спасила много живота.

Лончар је о вакцинацији и томе да је поверење у здравстевни систем на највишем нивоу до сада, говорио на првом пријему у низу, а које ће Министарство сваке недеље организовати за запослене у ковид болницама “као мали знак пажње и поштовања”.

На пријему у Клубу посланика данас су били запослени у “херојској болници” КБЦ Драгиша Мишовић, која је заједно са Инфективном прва ушла у ковид систем, а из које према речима директора Владимира Ðукића сваки пацијент, када изађе може да каже “хвала, било је тешко, борио сам се за сваки удисај, али када се тужна епопеја завршила могу да кажем ”ово су озбиљна болница и озбиљна држва””.

Скупу су присуствовали и представници репрезентативних синдиката, а Радмила Обреновић из Синдиката запослених у здравству и социјаној заштити оценила је као важно повећање плата и то у време када се оне у региону смањују.