Лончар са патријархом: Поштовати мере и током слава

Лончар са патријархом: Поштовати мере и током слава

БЕОГРАД, 19. октобра (Танјуг) – Министар здравља Златибор Лончар и патријарх СПЦ Иринеј позвали су данас грађне да се и у наредном периоду, приликом крсних слава, придржавају свих противепидемијских мера у циљу оцувања јавног здравља и прославе их тако да не угрозе здравље и животе својих најближих.

Лончар и патријарх Иринеј разговарали су данас у Патријаршији, а састанку је присуствовао и директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић.

Како је саопштило Министарство здравља, Лончар је патријарха упознао са актуелном епидемиолошком ситуацијом у земљи, као и припремљености здравственог система на нови пик корона вируса.

Министар је истакао да ће здравствени радници и овога пута учинити све да очувају здравље грађана, али да је неопходно да се поштују мере како би се епидемија држала под контролом.

Патријар Иринеј је рекао да СПЦ и Министарство здравља имају исти циљ – здравље и добробит грађана, које је позвао на солидарност и јединство.

Крсне славе су догадаји који симболишу нашу духовност, баштине традицију, окупљају и чувају породице, а данас, у времену епидемије, имају и посебан значај, јер начином на који се прослављају и обележавају директно утичу на очување јавног здравља.

У складу са тим, патријарх Иринеј и министар здравља позвали су грађане да се у свакој ситуацији придржавају противепидемиолошких мера, а да крсне славе прославе на начин којим неће угрозити здравље и животе својих најближих.

“Јер, слава је богослужбени чин и радосно молитвено окупљање, а не повод за неумереност или, у садашњим условима, за окупљање многих људи у затвореној просторији невеликих размера”, наводи се у саопштењу Српске православне цркве.