You are currently viewing Лончар: Смањује се притисак, довољно места у ковид болницама

Лончар: Смањује се притисак, довољно места у ковид болницама

БЕОГРАД, 4. августа (Тањуг) – У ковид болницама у Србији има довољно слободних места да приме све пацијенте заражене вирусом корона, којима је потребно болничко лечење, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар и додао да више нема потребе за премештањем пацијената из једне здравствене установе у другу.

Лончар је новинарима, након састанка са директорима ковид болница, рекао да се смањује број прегледа у ковид амбулантама и притисак на све здравствене установе.

“Какве ћемо бројеве имати, зависи од нашег понашања. Овим смо доказали да када се понашамо дисциплинованије и примењујемо мере, можемо да дођемо до бољих резултата”, рекао је Лончар.

Стратегија за Београд је да прве из ковид система, чим се за то укаже прилика, изађу Институт за дерматовенерологију и Институт за реуматологију и ортопедија “Бањица”.

“Свесни смо колико пацијената чека на кожног лекара, реуматолога, ортопеда. КЦС у овом моменту прима све те пацијенте”, нагласио је Лончар.

Министар је навео да се неће журити са враћањем ковид болница у редовно стање, као и да се неће затварати ковид амбуланте, али да ће се у њима смањити број здравствених радника, како би могли да искористе одмор.

“Морамо одморити људе, јер не знамо шта ће бити у наредним данима”, рекао је Лончар.

Он је додао да се неће чекати да се ковид болнице потпуно испразне, да би се вратиле у нормалан режим рада, већ да ће парцијално враћати делове болница у пређашње стање, како би се ти делови празнили.