You are currently viewing Маска је само непријатност, страшније је боловати од ковида

Маска је само непријатност, страшније је боловати од ковида

БЕОГРАД, 10. септембра (Тањуг) – Министар здравља Златибор Лончар разговарао је данас са запосленима који раде у црвених зонама ковид болница у Србији и поручио да су они хероји, јунаци данашњице.

Са министром су данас разговарали лекари, сестре, возачи, спремачице, сервирке- КБЦ Земун, Хитне помоћи, Медицине рада, Института за реуматологију, који се нису штедели, који децу и породици нису видели и по неколико месеци, јер су радили у црвеним зонама.

“То су људи који нису ни сањали да ће некада радити са инфективним болестима”, рекао је министар и додао да је рад са ковид позитивним пацијентима посебно искуство за све.

Како каже, састанци са запосленима су прилика да се види шта је могло боље и шта може још да се уради, јер са вирусом “још нисмо завршили”.

Анестезиолог Тоде Драгичевић из КБЦ Земун од првог дана био је укључен у лечење ковид позитивних пацијена и на жалост и сам се тешко разболео.

“Било је у почетку несналажења, али то је и нормално јер смо се суочили са новом болешћу. Међутим, за неколико дана сви су се уходали и то сада добро функционише”, рекао је он и захвалио Министарству здравља које је помогло организационо и са опремом.

Апеловао је на становништво да се придржавају мера Кризног штаба, јер се очекује нови талас вируса, те да не сме да се размишља “то се мени неће догодити”.

Спремачица у Земунској болници Марина Имери каже да није ништа знала о инфекцији када је све почело, да је било тешко на почетку, да је било страха да се вирус не однесе кући и зарази породица.

“Имам код куће четворто деце и највише сам се плашила тога. Имали смо заштитну опрему и сви смо радили као тим – лекари, сестре, спремачице”, рекла је она и додала да је сада све лакше.

Ненад Антионијевић ради као возач у Хитној помоћи у Београду и каже да је у претходном периоду та служба радила тимски, како иначе ради, и да је то рецепт за успех и победу над пошастима као што је ковид.

“Имали смо потребну опрему. То нам је допринело да се успешно боримо са тим. Поред тога имали смо и редовне активности. Није било лако прво у скафандеру, па на дезинфекцији”, рекао је он.

Позвао је грађане да слушају упутства лекара, јер се једино тако екипама хитне помоћи може олакшати посао, да што мање облаче скафандере, да се што мање излажу ризику, а да могу да се посвете другим пацијентима.

“Други пацијенти не бирају своје болести. Ово на неки начин може да се изабере. Можемо да заштитимо себе и друге ако смо одговорни и да будемо сви заједно један велики тим”, навео је он .

Ивана Стефановић из Хитне помоћи каже да су лекари те службе први обукли скафандере.

“Срећа је да смо од самог почетка имали сву неопходну опрему. Успех је што највећи број наших лекара, преко 90 одсто се није зарази. То значи да је опрема ефикасна”, навела је он.

Ивана је прележала ковид и апеловала на све да носе маске јер како је рекла, то је само непријатност, а да је много страшније лежати у болници са болешћу о којој се не зна много, како ће организам реаговати на мере које се примењују.

“Тај страх је ужасан. Маске и држање дистанце је само једна непријатност у односу на то колико је страшно боловати од ковида”, навела је она.