You are currently viewing На Инфективној највећи број прегледа, за 24 сата више од 350

На Инфективној највећи број прегледа, за 24 сата више од 350

БЕОГРАД, 17. новембра (Танјуг) – Инфективна клиника КЦС забележила је навећи број прегледа у 24 сата – више од 350, изјавио је директор те установе др Горан Стевановић.

“Углавном су тешки пацијенти, примили максимално колико смо могли, па смо осванули и са пацијентима на помоћним лежајевима. У интензивној нези сва места су попуњена, 15 вентилатора у пуном погону. Како се пацијенти стабилизују, вршимо прерасподелу, тако да улазимо у поподне и ноћ са 10-ак одсто празних капацитета”, рекао је Стевановић.

Он је додао да се ситуација мења из сата у сат, стижу претешки болесници, те да је ситуација максимално тешка и неизвесна.

Стевановић је рекао и да ће једна трећина позитивних на корону захтева болничко лечење, те да је онда јасно какво је то оптерећење.

Указао је да су све категорије су угрожене, али да је посебан проблем са младима, који понекад не желе да прихвате да и они могу да буду болесни.

“Ово је ситуација у којој нико не може да нас заштити, осим нас самих, применом мера заштите – да смањимо контакте, уз прање руку, ношење маске, држање дистанце. Све то значи мања вероватноћа да се разболимо и да дођемо у болницу”, рекао је Стевановић, након састанка директора ковид болница са министром здравља Златибором Лончаром.

Стевановић је рекао и да родитељи децу, ни ако имају прехладу, не би требало да остављају бабама и дедама на чување.

На питање шта радити са децом, Стевановић је указао да се ради о болести која има сличне симптоме као код свих инфекција.

Сем губитка чула мириса и укуса нема поузданих показатеља за обољење, додао је он.

“Најпоузданији показатељ јесте постојање контакта и ризични догађај. Чињеница је да деца имају најлакшу клиничку слику. То значи да и ако имају прехладу не треба их оставити бабама и дедама на чување иако немају симптологију”, поручио је Стевановић.