You are currently viewing Није код нас најстрашније,али не сме даље да се компликује

Није код нас најстрашније,али не сме даље да се компликује

БЕОГРАД, 15. новембра (Танјуг) – Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да у Србији није толико страшна ситуација као у неким земљама ЕУ, на пример, у Белгији и Холандији, где морају да раде и здравствени радници који су позитивни на корону, као и да немају довољно капацитета па шаљу своје грађане да се лече у Немачкој.

Брнабић је то рекла одговарајући на питање новинара да наведе тачно које је земље имала у виду када је рекла да у неким европским земљама здравствени радници раде иако су ковид позитивни.

То сам рекла само као пример како би се видело да није код нас најстрашније на свету како неки мисле, казала је Брнабић истичући да без обзира на то не смемо да дозволимо да се ситуација даље ископликује.

Сви заједно смо у овоме, поручила је Брнабић.

Говорећи о капацитетима за ковид пацијенте, рекла је да овог пута Ортопедија на Бањици није пребачена у ковид систем као раније, како би могла да обавља интервенције за које постоје велике листе чекања.

“Тако да Бањицу нисмо ни отварали сад за ковид пацијенте ни нећемо, али зато отварамо друге неке капацитете”, истакла је премијерка.

Каже да је држава гледала да извуче сваки дан више за нашу привреду да може нормално да ради и да уведе додатне мере ситуација прети да постане драстична.

Министар здравља Златибор Лончар је рекао, на питање колико имамо сада слободних кревета, да се те цифре мењају сваког дана, пошто то зависи од плана за отпуст излечених пацијената у свакој од ковид болница.

“Најмање два пута дневно се праве визите у болницама, ујутру и увече и гледа се план отпуста. Данас смо имали између 20 и 30 пацијената за отпуст у свакој ковид болници, али поред тога морате увек да имате и слободна места у резерви и посебно кревете интензивне неге”, казао је Лончар додајући да се распоред слободних места буквално ажурира на нивоу једно сата.

Додао је да се данас отварају додатни капацитети за ковид систем – Селтер болница.

Упозорио је да је Реуматологија која је прешла у ковид режим била буквално попуњена за само један дан и да сада има нешто мање од 200 ковид пацијената.

“Исто важи и за бање и медицину рада и све друге болнице”, нагласио је Лончар.

Додао је да многи грађани који су заражени чекају вече па се онда јављају лекарима и замолио све да имају разумевање за наше здравствене раднике пошто имају пуно посла.

“Молимо за стрпљење, јер они дају свој максимум. Нећемо толерисати никакво викање на лекаре и сестре нити било какво агресивно понашање, јер то су наши хероји”, поручио је Лончар.

Замолио је за јединство у друштву у борби са ковидом како бисмо изашли из ове ситуације и додао да ће бити после времена за расправе.

Сада нам је потребно апсолутно јединство како би сачували животе људи и наш здравствени систем, поручио јее Лончар.