You are currently viewing Од данас ради апликација за процену здравственог стања

Од данас ради апликација за процену здравственог стања

БЕОГРАД, 12. јула (Танјуг) – Грађани који после прележаног вируса ковид 19 имају тегобе или осећају да се њихов ритам променио у односу на уобичајени начин живота од пре короне, од данас могу на порталу е-здравље да ураде тест самопроцене и сазнају да ли постоји потреба за одлазак код лекара, каже за Тањуг директор Инфективне клинике КЦС др Горан Стевановић.

Према његовим речима, циљ апликације за праћење здравственог стања пацијената који су прележали ковид 19, је да пружи одговор на питања да ли и колико често после прележане короне треба ићи на контроле, те какве је и да ли је оставила последице по здравље.

Стевановић истиче и да је апликација значајна како би се избегле дезинформације и грађани добили стручну процену на основу искрених одговора.

“Практично, не постоји орган или систем који не даје неке тегобе после короне. Сад треба видети да ли су то све баш последице ковида и то је један од разлога зашто смо иницирали тест самопроцене. Такође, да бисмо могли да направимо увид у ситуацију и видимо које су и које би могле да буду последице, а шта нема никакве везе са короном”, каже др Стевановић.

Објашњава да је поред стабилне интернет везе и рачунара или телефона, грађанима потребан само ЛБО како би могле да ураде самопроцену на последице ковида.

“Подаци који укључују ЛБО су потребни да би систем могао да има увид у то колико наших грађана се пријављује да би сходно томе могле да се планирају даље реакције здравственог система за оне којима је то потребно. Грађани треба да буду искрени и да одвоје двадесетак минута, колико и траје један преглед код лекара”, каже др Стевановић.

На питање на шта се грађани најчешће жале после короне, он наглашава да су тегобе различите, али да је широк спектар последица.

“Видели смо да ковид уме да остави и озбиљне последице, попут фиброзе на плућима, разне тромбозе, проблеме са срчаним мишићем. Многе и нису тако озбиљне, али ремете живот. Апликација је ту да људи могу без одласка код лекара, да направе бар оквирну поцену здравственог стања”, поручује др Стевановић.

Додаје да тест теба да покаже има ли разлога за бригу и потребе за јављањем лекару, а да ће онда даље лекар поставити додатну дијагностику уколико има потребе.

“Ако имате неке тегобе или осећате било шта што вас разликује од вашег уобичајеног ритма од пре ковида, уђете на портал е-здравље, попуните тест и видите да ли имате разлога за бригу око последица ковида или можете слободно да наставите са животом”, поручио је он.

Када је реч о блажим тегобама, др Стевановић указује на опадање косе и на умор који се јавља те саветује грађанима да се после прележане короне, барем шест месеци посвете више свом здрављу.

“Инфектолози су од почетка упозоравали и понављали да је инфекција вирусом ковид19 системска инфекција која улази кроз респираторни тракт и кроз плућа са можда најдрастичнијим манифестацијама на плућима, али да је то једно системско стање које захвата све органе, те је опрез неопходан”, закључује др Стевановић.