You are currently viewing Поштујте мере-помозите онима који раде у црвеним зонама

Поштујте мере-помозите онима који раде у црвеним зонама

БЕОГРАД, 28. јула (Тањуг) – Министар здравља Златибор Лончар организовао је данас неформални састанак са здравственим радницима ковид болница КБЦ Звездара и Опште болнице Панчево, а сви заједно су апеловали на грађане да поштујући мере заштите помогну онима који свакодневно раде у црвеним зонама, на првим линијима фронта у борби против вируса корона и у тешким условима боре се за здравље и живот сваког пацијента.

Капацитети ковид центра КБЦ Звездара су преко 400 кревета, а за три месеца и више, како је испричала пулмолог и један од координатора ковид болнице у тој здравственој установи Наташа Петровић Станојевић, кроз ту болницу прошло је 2.100 пацијената оболелих од ковида.

Др Петровић Станојевић је указала да је у првом таласу било око 900 пацијената, а сада дупло више за мањи временски период.

Апеловала је на грађане да помогну здравственим радницима како би они били у могућности да помогну свима и то поштујући мере заштите јер је, како каже, то једини начин да сви заједно изађемо из овога.

У овом тренутку у КБЦ Звездара је око 300 пацијената, а др Петровић Станојевић каже да је први удар био невероватан и да се дешавало да у једној смени збрину око 150 људи.

Сада се то за нијансу стабилизовало, каже докторка и појашњава да се стабилизовало у смислу изједначавања број примљених и отпуштених пацијената, с тим што увек морају бити спремни да помогну другим колегама из других центара, како у Београду, тако и у унутрашњости Србије.

“Ми смо специфична структура личности, на један чудан начин зарађујемо новац да бисмо платили струју и телефон. Ми радимо са људима и спашавамо људске животе. То је нешто што неки други људи не могу да разумеју, а то је наш позив”, казала је.

Додаје да нико од њих није потписао да „уђе у кесу“, нити је ико од њих хтео да се излаже смртоносној инфекцији.

“Било би потпуно без везе рећи да нисмо и ми били избезумљени од страха у првом моменту зато што је то било потпуно ново за све нас, али верујте, све моје колеге, лекари, медицински техничари, сестре, помоћно особље, сви су све своје страхове склонили са стране и омогућили да помогнемо тим људима. Ти људи нас не знају, наши пацијенти нас знају по гласу и очима”, казала је.

Током епидемије, медицински радници имају право на седам дана одмора, испричала је др Петровић Станојевић, али то им није проблем, односно, одмараће се, како каже, када буду могли.

“Али и ми смо људи, ако желите да вам потрајемо, да вас лечимо још који месец, будите мудри, помозите нам, шта вам је тешко, ставите маску када улазите унутра, немојте говорити гуши ме маска, не може вас маска да гуши више него медицинске раднике сваки дан”, поручила је докторка грађанима.

Главна сестра КБЦ Звездара Радмила Ресимић навела је да је јако тешко радити у црвеним зонама, али је нагласила да сви, од медицинског, па и немедицинског особља, врло посвећено раде како би помогли свим пацијентима.

“Верујте ми, тешко је радити по осам сати у таквим условима, али нико се не жали”, казала је и испричала да они који раде у интензивној нези, која је можда и најтежа јединица, када им је понуђен одмор, одбили су и рекли да њих оставе за крај.

Клинички лекар Мирјана Карличић из ОБ Панчево испричала је да је та болница у оба таласа учествовала у лечењу ковид пацијената и нагласила да је имала ту срећу да као млад лекар учи од старијих и искуснијих и помогне да се грађани опораве.

У овом тренутку, како је испричала, у тој здравственој установи је 101 пацијент, од чега четири на респиратору, који су сада највећим делом из јужног Баната.

“За мене је ово велики изазов, али и велика срећа што могу да учествујем и помогнем свом народу”, испричала је др Карличић.

Маја Рељић, медицинска сестра ургентног одељења у болници у Панчеву, испричала је да је велики број пацијената из целе Србије у првом таласу било хоспитализовано управо у тој здравственој установи.

“Готово без паузе се боримо и лечимо и пацијенте и мимо ковид зоне. Сва ургентна стања и операције, као и тешка стања мимо ковида, за све се боримо пођеднако”, испричала је Рељић.

И она је на почетку имала страх, као и сви остали међутим, истакла је да јој је била част да се бори за животе и здравље људи.

“Сматрам да су грађани у другом таласу неодговорнији и мислим да би ситуација била много боља када би се људи придржавали свих мера”, казала је.

Министар Лончар је захвалио свим здравственим радницима наглашавајући да су они хероји нашег доба и апеловао је на све да буду јединствени и дају управо тим људима који су од почетка кризе на првој линији фронта борбе са вирусом корона подршку да издрже да помогну свима.

Како каже, најбитније је управо чути њих који долазе са интензивних нега, респираторних центара, са одељења где се лече ковид пацијенти.

Председник гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“ Зоран Илић најавио је да ће пратити развој и правце реформи у здравственом систему и казао да се припрема сет помоћи запосленима у здравству.

Њихов захтев ће бити да 10 одсто на плату пређе у сталну цену рада, казао је и додао да се надају да ће сви запослени у здравству добити и стимулације, а посебно они који раде у ковид болницама.

Директор Лекарске коморе Србије др Милан Динић захвалио је свим здравственим радницима који раде са ковид пацијентима наводећи да захваљући њима углед лекарске професије никада није био на вишем нивоу.

Како је рекао, од сада ће фокус Лекарске коморе бити да се управо лица и имена оних који су се борили за здравље и животе ковид пацијената запамте и буду уписани златним словима у књигу Коморе.