You are currently viewing Пулмологија и грудна хирургија КЦС прешле у ковид систем

Пулмологија и грудна хирургија КЦС прешле у ковид систем

БЕОГРАД, 20. новембра (Танјуг) – Клиника за пулмологију и Клиника за грудну хирургију Клиничког центра Србије од јутрос су у ковид систему, а донета је одлука да и Нишка бања буде претворена у ковид болницу, саопштио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је рекао да су капацитети болница у Београду у потпуности искоришћени и да су зато отворени додатни капацитети.

“Од јутрос смо отворили целу пулмологију и грудну хирургију у КЦС. Пацијенте са грудне клинике смо пребацили на кардиохирургију, а са пулмологије на Интерну Б. Сада ту имамо додатне капацитете и, најважније, капацитете за интензивну негу, која је најнеопходнија”, рекао је Лончар новинарима.

Он је навео да је синоћ донета одлука и да Нишка бања буде претворена у кобив болницу, а и болница у Лесковцу са одређеним капацитетима за интенизвну негу, биће спремна да прими пацијенте.

“Имамо довољно места у привременим болницама у Нишу и Крагујевцу. По унутрашњости имамо довољно места да приме ковид пацијенте. Проблем је у Београду, одакле пацијенте који захтевају болничко лечење превозимо у друге градове Србије и тако ће се наставити, јер нам је циљ да свакоме коме треба болничко лечење, то и омогућимо”, рекао је Лончар.

Министар је указао да је вирус ушао у породицу, и то је велика разлика у односу на ранији период.

“Да не филозофирамо, једино како може да се спречи, то је прекид контакта. Не постоји други начин да бројеве зауставимо”, рекао је Лончар.