Све тежи ковид пацијенти остају дуго на болничком лечењу

Све тежи ковид пацијенти остају дуго на болничком лечењу

БЕОГРАД, 10. јула (Тањуг) – Дневно у Београду потребу за болничким лечењем има 150 до 200 ковид пацијената, а од тога 10 одсто захтева пријем на јединице интензивне неге, изјавио је данас директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стеванових.

Он је новинарима у Београду рекао да сада у болнице стиже пацијенти с тежом клиничком сликом, чије лечење траје дуже.

Додао је да здравствене установе у ковид систему у престоници на дневном нивоу отпусте 60 до 70 болесника, што значи да је Београд сваког дана у мањку за око 100 места у ковид болницама.

Како каже, у овом тренутку пацијенте из Беогарда примају болнице у Младеновцу, Пожаревцу и Смедереву и тако се одржава систем.

“Попуњеност капацитета болница у Београду је скоро 100 одсто. Пацијенти када се отпусте, замене се само новим пацијентом”, рекао је Стевановић.

Ковид болнице се брзо пуне и у осталим деловима земље, тако да, ако се не буду поштовале мере, брзо ће, како је рекао, бити попуњени капацитете нових болница које улазе у ковид шистем у Шапцу и Чачку.

“После тога нећемо имати могућност да примимо пацијенте и пружимо им минимум неге, а камоли адекватно лечење“, навео је Стевановић.

Он је подсетио да Инфективна клиника у Београду већ шест месеци прима ковид пацијенте и да су здравствени радници уморни.

“Немамо лек за ковид, немамо вакцину, једино што може јесте да се заустави ширење болести у популацији, а то можемо да постигнемо превентивним мерама”, навео је Стевановић.