You are currently viewing Стевановић: Све више пацијената са тешком клиничком сликом

Стевановић: Све више пацијената са тешком клиничком сликом

БЕОГРАД, 7. децембра (Танјуг) – Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић изјавио је данас да је међу оболелима од корона вируса све већи број оних са умерено тешким и тешким клиничким сликама, а мање оних са лакшом сликом.

“Број оболелих је и даље велики, и број прегледа у пријемно-тријажним амбулантама, а међу оболелима све је већи број оних који имају умерено тешке и тешке клиничке слике, док је, практично, са лакшим клиничким сликама све мањи број болесника”, рекао је Стевановић након састанка министра здравља с директорима ковид болница.

На питање да упореди овај викенд с претходним, он је рекао да је ситуација иста, осим што смо добили ковид болницу у Батајници, која итекако помаже као “вентил” и где је смештен део најтежих болесника.

Он је додао да је за два и по дана рада болнице у Батајници, тамо више од 40 људи у јединицама интензивне неге.

“Тако да је ситуација практично иста као и прошлог викенда, осим што имамо и Батајницу. Али, не постоје неисцрпни здравствени капацити и једини начин да се ово стави под контролу јесте да се поштују све препоруке и епидемиолошке мере”, рекао је Стевановић.

Упитан каква је комуникација између тријажних ковид амбуланти и болница и како добијају информације колико у којој болници има слободних места, он је рекао да су одговорна лица у болницама и тријажним амбулантама умрежена, да се тачно зна колико има места у полуинтензивним и интензивним негама, колико места за кисеоничку терапију.

“Сваког појединачног пацијента најављујемо. Због великог броја пацијената, само у Београду имамо четири пријемно тријажне амбуланте, може се десити да буду попуњена сва места у болници када санитет стигне, али трудимо се да то спречимо и да се такве ствари не дешавају”, навео је Стевановић.

Такви пацијенти збрињавају се у другој болници где има слободних места.

Комуникација је иста и са привременим ковид болницама у унутрашњости као што је Чаир, Нишка бања, Соко Бања, где се пацијенти из Београда упућују, али и из тих центара се упућују ка Београду сложени и компликовани пацијенти, навео је Стевановић.