Стевановић: Тежак викенд иза нас, систем преоптерећен

Стевановић: Тежак викенд иза нас, систем преоптерећен

БЕОГРАД, 13. јула (Тањуг) – Директор Клинике за инфективне болести кцс Горан Стевановић каже да је тежак викенд иза нас, да се дневно у четири пријемно- тријажне амбуланте јављало око 600 пацијената, од тога трећина је била за болничко лечење.

Он је рекао да је здравствени систем преоптерећен јер долази огроман број заражених пацијената. Трећина пацијената је за болничко лечење, трећина су са лакшом клиничком сликом и могу да се лече у привременим болницама, док тећина може да се лечи код куће.

“Капацитети су напрегнути до крајњих граница. Још увек успевамо на дневном нивоу да ослободимо довољно места за пријем свих пацијената. Укључивањем Института за реуматологију, купићемо још неки дан”, рекао је Стевановић.

Он је апеловао на грађане да поштују мере заштите, како би се спречило ширење вируса и заражавање већег броја људи, јер у супротном болнице неће имати довољно капацитета да приме све пацијенте.

Напомиње да је систем реорганизован и да су захваљујући доброј координацији пацијенти из Београда упућивани у болнице у Пожаревцу, Смедереву, Младеновцу, Панчеву.

“Те болнице су у најтежим тренуцима прихватиле велики број болесника из Београда и тиме омогућили да сви добију адекватно лечење”, навео је Стевановић.

Истиче да дневно само у Инфективној клиници буде прегледано до 390 пацијената и да је и ту неравномерна расподела по пријемно- тријажним центрима.

Он је апеловао на грађане да се јављају у територијално најближу амбуланту, да је осим Клинике за инфективне болести постоје још три пријемно- тријажне амбуланте – Бежанијска коса, КБЦ Земун, Градски завод за плућне болести.