You are currently viewing Тешка, али стабилна ситуација – има довољно места у болницама

Тешка, али стабилна ситуација – има довољно места у болницама

БЕОГРАД, 31. јула (Тањуг) – Србија је још увек у тешкој, али стабилној епидемиолошкој ситуацији, каже инфектолог и члан Кризног штаба проф. Мијомир Пелемиш и додаје да су болнице и даље оптерећене, али да има довољно места за збрињавање свих пацијената оболелих од корона вируса током викенда.

“Верујем да неће бити разлога да се премештају болесници из Београда у унутрашњост и обрнуто. Све болнице имају довољно места за пријем нових болесника, јер се више пацијената отпушта него што се прима”, рекао је Пелемиш.

Он је новинарима, након састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница, рекао да је број инфицираних пацијената у Србији на високом, али стабилном нивоу и да још није време да се каже да смо у повољној ситуацији.

“Ми смо у тешкој, али стабилној ситуацији. Инсистирамо да се мере превенције и даље строго спроводе, а то су ношење маски, физичка дистанца, прање руку. То је једино што може да заустави инфекцију”, навео је он.

Подсећа да за вирус корона нема лека и да је вакцина још увек у фази испитивања, те да нема места за опуштање и да неко помисли да је вирус побеђен.

“Нико није победио овај вирус. Можда ће га победити вакцина”, навео је он.

Напомиње да је у овом периоду повећан број болесника старије животне доби и да се дешава оно на шта су лекари упозоравали.

“Упозоравали смо да ће доћи до заражавања младих који ће онда инфекцију пренети старијима који су се чували. Ово је последица дружења и непоштовања мера превенције”, рекао је он.

Наводи да ће бити све више тежих болесника у болницама.

“Док у болницама има пуно болесника у интензивним негама и на респиратору Србија неће бити у повољној ситуацији”, нагласио је Пелемиш.

Упитан како вирус корона не уништавају високе температуре и УВ зрачења, он је рекао да је вирус потпуно нов, да је кроз клиничку праксу обично било правило да високе температуре убијају вирус.

“Међутим, сви заборављају на ентеровирусе или у народу познате као стомачне вирусе. Они се јављају у летњим месецима тако да није ово једини вирус који опстаје на високим температурама”, закључио је он.