У Београду довољно места, у 4 града се не смањује број прегледа

У Београду довољно места, у 4 града се не смањује број прегледа

БЕОГРАД, 22. јула (Тањуг) – У овом моменту има довољно места у ковид болницама у Београду, а у току дана ће из ковид болница у Чачку, Шапцу, Пожаревцу и Краљеву око 10 до 15 пацијената бити пребачено у Београд, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је рекао да се не смањује број прегледа у тим градовима и да се очекује већи прилив пацијената, те додао ће пребацивањем пацијената у Београд бити ослобођени капацитети у тим локалним болницама.

После састанка са директорима ковид болница, министар је истакао и да ће у најскоријем року бити завршено увођење система кисеоника у привременој болници Београдска арена у којој ће, како је рекао, у сваком тренутку 200 пацијената моћи да буде прикључено на кисеоник, уколико буде потребно.

“То не радимо због тренутне ситуације, него се припремамо и за јесен, када се очекује други талас”, рекао је Лончар.

Лончар је рекао да је решено питање око резерви крви и да се укључио Завод за трансфузију крви из Новог Сада који своје вишкове залиха пребацује у Клнички центар Србије за пацијенте којима је потребна крв.

Додао је да је са ВМА постигнут договор око пријема онколошких пацијената како не би каснили са терапијом и прегледима.

Говорећи о тренутној епидемилошкој ситуацији, Лончар је казао да је број прегледа и пријема на истом нивоу већ неколико дана и да се повећава број пацијената на респираторима.